Avantaje

De ce electric?
Odată cu eficientizarea motoarelor electrice şi a tehnologiei utilizate în construcţia şi încărcarea bateriilor, scuterele electrice au crescut mult în popularitate în jurul lumii.  În multe situaţii acestea au ajuns să fie considerate o alternativă superioară scuterelor pe benzină.

Iată şi argumentele pentru asta:

Confort
• Lipsa zgomotului motorului în comparaţie cu scuterele cu motor pe benzină. Motorul electric este extrem de silenţios.

• Lipsa vibraţiilor specifice scuterelor cu motor pe benzină (în special cele în 2 timpi). Scuterele electrice sunt o alternativă mult mai confortabilă şi mai puţin obositoare.

Performaţă
• Scuterul electric Tiger-E1200 poate să transporte două persoane (150 kg) la o viteză de 45 km/h, viteza maximă la care acesta este limitat pentru a se încadra în categoria mopedelor.

Ecologic
• Vehiculele electrice sunt nepoluante în comparaţie cu motoarele tradiţionale pe benzină. Călătoriile cu scuterul electic sunt în armonie cu mediului înconjurător, datorită lipsei fumului, a noxelor, gazelor de eşapament şi a dioxidului de carbon.

Cost
• Eliminând nevoia de combustibil, se reduce dramatic costul de rulare. Scuterul Tiger-E1200 are o autonomie de 50 km, după care este nevoie de încarcarea bateriei timp de 8 ore. Calculând curentul cu 0.6 Lei/kWh, folosind încărcătorul de 230W, rezultă un consum de 1.8 kWh pentru încărcarea completă a bateriei. Aşadar costul este de 1 Leu pentru “un plin” care ne ajunge la 50 km!

Pentru simplificare putem spune că ne costă sub 1 leu să umblăm 50 de km cu scuterul electric!
Comparativ, un scuter pe benzină de 50 cmc consumă minim 2 litri / 100 km, costul este de 6 lei / 50 km, deci este cel puţin de 6 ori mai scump.

În timp diferenţa aceasta de costuri este considerabilă.
La 10.000 km parcurşi:

- cu scuterul pe benzină combustibilul costă 1200 Lei.

- cu scuterul electric, curentul costă 200 Lei. Deci este mai ieftin cu 1000 Lei!

Concluzia este că scuterele pe benzină deşi pot fi mai ieftine la achiziţie, costul combustibilului le face să fie mai costisitoare pe termen mediu şi lung.
De asemenea scuterele pe benzină necesită verificarea motorului, schimburi de ulei, întreţinerea sistemului de aprindere şi a ambreajului, cheltuieli care nu le avem în cazul scuterelor electrice.